ÖNEMLİ ! / IMPORTANT !

Sayın Ziyaretçi, Benimle ilgili ve ilişik, ilişkili Sosyal Medya (Instagram ve Twitter) üyeliklerimi sonlandırdım. Web siteleri, resim ve video vb. sosyal medya adres, etiket, vb. herşeyi dikkate almayınız! ❤ 💜 💛 💙 💕 💚🌷🍀🌻🥀🌹🏵🌼🌱🌸🌺🌿💐 ⛵⭐⭐🌞 Dear Visitor, I have terminated my related Social Media (Instagram and Twitter) memberships. websites, images and videos etc. social media address, tag, etc. ignore everything! Mr. Murat YAZGI English: Google Translate. 1June 2021 /Istanbul, Turkey

24 Nisan 2019 Çarşamba

Linux ve Appimage üzerine konuşmak

Linux ücretsiz bir işletim sistemidir. Pardus, Linux bir sistemde çalışan bir dağıtımdır.
Linux çekirdeği üzerine yazılmıştır. Yani Pardus bir dağıtımdır. Made in Turkey imzalı bir işletim sistemi değildir Pardus. Ama ücretsiz. Türkiye'de Syn, Erdoğan tarafından parlatılan (öne çıkartılan)
 ve TÜBİTAK tarafından sunulan destek ve gelişimi devam eden bir Linux dağıtımıdır Pardus. Siyasetçilerin biraz daha dikkat etmesi gerek.. Milli... Milli duruş denilerek, her şey, bunlardan birisi de Pardus yanlış algılanmakta ve yine yanlış bilinmekte. Yukarıda bahsettiğim gibidir Pardus. Bir Linux dağıtımıdır. Aynı Ubuntu ve Mint, Debian vb. gibi bir dağıtımdır. Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Linux ve Debian hakkında birazcık bilgisi olan bir kişi fazla zorluk yaşamayacaktır. Pardus ile ilgili kendi forum web sitesinden ve birçok web sitelerinden bilgi almak kolaydır. YouTube web sitesinde bir çok video yayınlanmış ve böylece Pardus ve birçok Linux dağıtımı hakkında fikriniz oluşabilmektedir.

Linux için söylenebilen şey: Windows ve Android kolaylığı ve geniş uygulama, çeşitli yazılım vb. seçeneğiniz yoktur. Bu her istediğinizi yapamayacaksınız anlamına gelir. Linux için seçenekler kısıtlı ve her istediğiniz olmayabilir. Sanki, farklı bir gezegen Linux... Farklı bir dünya gibi.

Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar ücretsiz ve özgür.
Bunlardan en bilineni ise; Blender. Blender Animasyon ve Modelleme yapabilen tamamen özgür ve ücretsiz.

Ancak Blender için şunu belirteyim; Açık Kaynak Kaynak Kodlu özgür ve ücretsiz olmasına rağmen eksikleri olduğu gibi dil özgürlüğü yoktur. Yani, İngilizce dili hakimdir. Kendi ana diliniz İngilizce değilse ve İngilizce dilini bilmiyorsanız işiniz hiç de kolay değildir. İngilizce yazan ve anlayan, konuşan insanlar için Blender harikadır. İngilizce dili olmayan insanlar için sadece kısmen şansınız vardır. Klavyeden yazı yazdığınızda İngilizce dili olarak algıladıysa şanslısınız.

OpenShot Video Editor ile Animasyonlu başlık oluşturmak isterken de İngilizce dili haricinde başka bir dilde yazı yazılamadığını fark edeceksiniz. Çünkü Blender ile ilişkilendirilen veya çalışan OpenShot ve Blender kardeşliğinin bir sonucu Blender ile çalışırken dil özgürlüğünün olmaması ve eksik kalan bir kardeşliğin dostluğu ile işlerinizi yapabilmektesiniz.

Bir Animasyon karakter ürettiğinizde dil İngilizce olduğunundan dolayı seslendirme (veya dublaj) yaparken konuşma diliniz de İngilizce olmalıdır. Evet! Blender harikadır eksiklikleri ve dil özgürlüğü olmamasına rağmen size bir şeyler yapmak için seçenekler sunuyor. Geliştirilmesi devam ediyor. Blender için İnternet üzerinden araştırma yapabilirsiniz.

AppImage dosya yada bir uygulama nasıl çalışır veya silinir? Linux Sistem de.. Pardus üzerinden kısaca değineyim.
Örnek: OpenShot Video Editor.
AppImage (Appimage) olarak bilgisayara indirdiğiniz OpenShot Video Editor nasıl çalıştırılır?
Eğer isterseniz İndirilenler Klasörü içerisinden veya yeni oluşturulan bir klasör içerisinden çalıştırabilirsiniz.
Önceliklle, OpenShot uygulamasını buluyorsunuz ve Mouse ile sağ tuşa tıklıyarak *Özellikler sonra *İzinler ve *Program kutusunu işaretleyin. Uygulamanın bulunduğu klasörü açın ve uygulama üzerine Mouse sol tuş ile iki kez (hızlı ve üst üste) tıklama yapın. Sonra iletişim penceresi ekranınızda belirecek ve soruya uygun cevabı veriniz. Cevap: YES olmalı. Artık OpenShot çalışır vaziyette.

Peki, nasıl sileceksiniz?

AppImage (Appimage) bir uygulma dosyasını silmek istorsanız ilk önce, *Pardus (EV veya Home)
isimli klasörü açın. *Dosya Sistemi (Pardus'un her şeyi. Windows' dan hatırlayın.) *Dosya Sistemi klasörünü açın. Sırasıyla: usr (klasör olduğunu bilin.) - share (klasör) - applications isimli klasör içerisinden *Dosyalar isimli dişli çarkı tıklayın (bir veya iki kez tıklayın). * Başlıngıç * sayfasını veya penceresini gördüyseniz eğer işlemlere başlayabiliriz. OpenShot ise silinecek uygulama; OpenShot tarafından oluşturduğunuz osp dosya uzantılı Projelerinize asla dokunmayın!! Çünkü, yedeklemiş olduğunuz video projelerinizi kaybetme olasılığı var. Aranılacak şey sadece OpenShot uygulaması veya Bir AppImage dosya uzantılı bir uygulama olmalı. Kaydettiğiniz projeler veya başka şeyler olmamalıdır. Çünkü BAŞLANGIÇ isimli pencereden her şeyi görme olanağı olduğundan dolayı çok dikkatli olmalısınız. OpenShot olarak veya AppImage dosya uzantılı uygulamayı silerek başlayın veya uygulama üzerine Mouse ile sağ tuş ile tıklama yaparak menü içerisinden ÇÖP KUTUSUNA taşıyabilirsiniz. Ve sonra buraya dikkat! * .config * isimli klasörün içerisinden uygulamanın diğer kalan ögelerini de siliniz. Ancak bir uzmana danışın veya
bu web sitesi gerekli açıklamayı yapacaktır. işte o web sitesi:
https://www.lordiz.com/linuxun-portatif-yazilimlari-appimagelar-nasil-calistirilir.html (--- bağlantıyı tıklayın.

----)  EĞER BİR UYGULAMA ÇALIŞMIYORSA VEYA ÇEŞİTLİ SORUNLAR İLE KARŞILAŞIYORSANIZ: Peki, nasıl sileceksiniz?  başlıklı yazıyı okuyun ve sırasıyla verilen yönergeleri yapınız. ÖNEMLİ! --) (AppImage (Appimage) uzantılı bir uygulama asla silinmemesidir. Sadece kalmış olan artıkları temizleme işlemini yapmış oluyorsunuz. Bilgisayarınızda birden fazla aynı uygulama varsa, AppImage uzantılı uygulama haricindeki uygulamaların yedek dosyalarınıza, projelerinize asla dokunmadan, KALDIRMA İŞLEMİNİ YAPINIZ. BİLGİSAYARDAN KALDIRINIZ. VE SONRA YÖNERGELERİ İZLEYEREK ARTIKLARI TEMİZLEYİN VE BİLGİSAYARDAN AppImage (Appimage)  UZANTILI BİR UYGULAMAYI ÇALIŞTIRABİLİRSİNİZ.  (----              (-----

İYİ BİR UZMANDAN YARDIM ALMAYI İHMAL ETMEYİN. BUNLAR BİR TAVSİYE. Farklı Linux dağıtımları (Ubuntu, Mint, Debian vb.) için verilen bilgileri karşılaştırabilirsiniz. Sonuç itibariyle hepsi Linux. Ancak Yine de bir bilenden ve forum sitelerinden bilgi alınız.

Pardus Forum Web Sitesinden de bilgi alabilirsiniz. Her Linux Dağıtımının bir Forum Web Sitesi mevcuttur. Farklı web ve forum web sitelerinden de bilgi almayı ihmal etmeyin.

son olarak şunu ifade edeyim ki, Fakirin en iyi yardımcısı Linux ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlardır.
Özgür Yazılım Dünyası herkes için iyi olmasına rağmen çok ileri bir dünya içerisinde olamıyorsunuz. Bun da REKABET ihlal edilmemesi için fazla ileriye gidilemiyor bu da benim izlenimime göre bir düşüncemdir. Yani bu uzmanların, şirketlerin vb. uluslararası bir platformda tartışılabileceği bir konudur. bu da benim bir tespitimdir.

Not: sizlere öğrendiklerimi, tecrübelerimi, bilgilerim ve tespitim hakkında bilgi sunmak istedim.
belki çok kısa oldu ama şimdilik bu kadar. Ben bilen bir insan değilim ve bir bilene danışınız.
verilen bilgiler PARDUS İÇİN. Farklı dağıtımlar için bir bilene veya forum sitelerinden bilgi alınız.



Allah'a hamdolsun.
Elhamdülillah!
Her şeyi en iyi bilen Yüce Allah.
Ben hiçbir şey bilmiyorum.
Ben bir hiçbir kimseyim.
Ben bir hiç'im.
Ben bir hiç!
Özür dilerim.


 



Hiç yorum yok: