ÖNEMLİ ! / IMPORTANT !

Sayın Ziyaretçi, Benimle ilgili ve ilişik, ilişkili Sosyal Medya (Instagram ve Twitter) üyeliklerimi sonlandırdım. Web siteleri, resim ve video vb. sosyal medya adres, etiket, vb. herşeyi dikkate almayınız! ❤ 💜 💛 💙 💕 💚🌷🍀🌻🥀🌹🏵🌼🌱🌸🌺🌿💐 ⛵⭐⭐🌞 Dear Visitor, I have terminated my related Social Media (Instagram and Twitter) memberships. websites, images and videos etc. social media address, tag, etc. ignore everything! Mr. Murat YAZGI English: Google Translate. 1June 2021 /Istanbul, Turkey

25 Aralık 2023 Pazartesi

Yapay Zekalar ile Erdoğan'nın uyguladığı ekonomi politikalarına cevaplar aradığımın yazısıdır.

Ben ( Me) :
2024 Haziran ayında ülkemizin enflasyon sorunu ortadan kalkar mı?

(Yapay Zeka) Bing GPT-4:
(by Microsoft)

Merhaba, bu Bing. Size yardımcı olmaya çalışacağım. 😊

2024 Haziran ayında Türkiye'nin enflasyon sorunu ortadan kalkmayacak gibi görünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz 2023'te yıllık enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi¹. Merkez Bankası ise 2023 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 65'e, 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 36'ya çıkardı². Bu rakamlar, Türkiye'nin enflasyon hedefi olan yüzde 5'in çok üzerinde. Enflasyonun düşürülmesi için sıkı para politikası, mali disiplin ve yapısal reformlar gerekiyor³.

Türkiye'nin enflasyon sorunu ile ilgili daha fazla bilgi için şu bağlantılara bakabilirsiniz:

- [Türkiye - Enflasyon Oranı | 1965-2023 Veri | 2024-2025 Tahmin](^1^)
- [Merkez Bankası enflasyon tahminlerini güncelledi... 2023 yüzde 65, 2024 ...](^2^)
- [Haberler... TÜİK Temmuz 2023 enflasyon oranı ne kadar ... - CNN TÜRK](^4^)

Umarım bu cevap yararlı olmuştur. Başka bir sorunuz varsa, lütfen bana sorun. 😊

Kaynak: Bing ile konuşma, 25.12.2023
(1) Türkiye - Enflasyon Oranı | 1965-2023 Veri | 2024-2025 Tahmin. https://tr.tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi.
(2) TÜİK: Temmuz ayı enflasyonu yüzde 47,83 - BBC News Türkçe. https://www.bbc.com/turkce/articles/cev872z1871o.
(3) Merkez Bankası enflasyon tahminlerini güncelledi... 2023 yüzde 65, 2024 .... https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/merkez-bankasi-enflasyon-tahminlerini-guncelledi-2023-yuzde-65-2024-yuzde-36-42355443.
(4) Türkiye - Enflasyon Oranı | 1965-2023 Veri | 2024-2025 Tahmin. https://tr.tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi.
(5) TÜİK: Temmuz ayı enflasyonu yüzde 47,83 - BBC News Türkçe. https://www.bbc.com/turkce/articles/cev872z1871o.
(6) Haberler... TÜİK Temmuz 2023 enflasyon oranı ne kadar ... - CNN TÜRK. https://www.cnnturk.com/ekonomi/tuik-temmuz-2023-enflasyon-orani-ne-zaman-saat-kacta-aciklanacak-temmuz-ayi-enflasyon-rakamlari.

******************

Ben (Me): 
faiz yükseltmek bu yaşadığımız enflasyonu dengeler mi veya 2024 yılı içerisinde enflasyonu düşürür mü?

(Yapay Zeka) Bing GPT-4:
(by Microsoft)

Faiz yükseltmek, enflasyonu düşürmek için kullanılan bir araçtır. Ancak faizin etkisi, enflasyonun nedenine, ekonominin durumuna ve beklentilere bağlıdır. Genel olarak, faiz artışı, talebi azaltarak, kur baskısını hafifleterek ve tasarrufu teşvik ederek enflasyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak faiz artışı, üretim maliyetlerini, borç yükünü ve işsizliği de artırabilir. Bu nedenle, faiz politikası, mali disiplin, yapısal reformlar ve şeffaflık gibi diğer unsurlarla desteklenmelidir¹².

2024 yılı içerisinde Türkiye'nin enflasyonunu düşürmesi, faiz politikasının yanı sıra, küresel ekonomik koşullar, döviz kuru hareketleri, gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ve enflasyon beklentileri gibi birçok faktöre bağlıdır. Merkez Bankası'nın 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 36'dır². Bu oran, enflasyon hedefi olan yüzde 5'in çok üzerindedir. Bu nedenle, faiz politikasının, enflasyonu düşürmek için yeterli olması zor görünmektedir. Faiz politikasının, enflasyonla mücadelede daha etkili olabilmesi için, diğer ekonomik politikalarla uyumlu ve istikrarlı olması gerekmektedir³⁴.

Umarım bu cevap yararlı olmuştur. Başka bir sorunuz varsa, lütfen bana sorun. 😊

Kaynak: Bing ile konuşma, 25.12.2023
(1) Faizi Düşürürsek mi Enflasyon Düşer Yükseltirsek mi?. https://www.mahfiegilmez.com/2021/09/faizi-dusurursek-mi-enflasyon-duser.html.
(2) Faizi Artırsak Enflasyon Düşer mi? - mahfiegilmez.com. https://www.mahfiegilmez.com/2023/03/faizi-artrsak-enflasyon-duser-mi.html.
(3) Merkez Bankası faiz indirebilir mi, indirirse enflasyon düşer mi?. https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-58143875.
(4) Mahfi Eğilmez yazdı: Faizi artırsak enflasyon düşer mi?. https://medyascope.tv/2023/03/24/mahfi-egilmez-yazdi-faizi-artirsak-enflasyon-duser-mi/.

**********************

Ben (Me): 

2024 Haziran ayında ülkemizin enflasyon sorunu ortadan kalkar mı?


(Yapay Zeka) ChatGPT:
(by OpenAI)

Üzgünüm, ancak benim bilgi kesim tarihim Ocak 2022'dir ve gelecekteki olayları tahmin edemem. Enflasyon, birçok faktörden etkilenen karmaşık bir ekonomik konudur. Güncel ve doğru bilgi almak için güvenilir ekonomik kaynakları takip etmenizi öneririm.

Ben (Me): 
faiz yükseltmek bu yaşadığımız enflasyonu dengeler mi veya 2024 yılı içerisinde enflasyonu düşürür mü?

(Yapay Zeka) ChatGPT
(by OpenAI)

Faiz oranlarını artırmak, genellikle enflasyonu kontrol altına almak için bir politika aracı olarak kullanılabilir. Ancak bu durum, ekonomik koşullar, talep ve arz dengeleri gibi birçok faktöre bağlıdır. 2024'e dair spesifik öngörülerde bulunmak zor, çünkü ekonomik koşullar zaman içinde değişebilir. Enflasyonun düşürülmesi için çeşitli politika önlemleri kombinasyonu gerekebilir.

**************************

Ben (Me):

2024 Haziran ayında ülkemizin enflasyon sorunu ortadan kalkar mı?

Bard:
(by Google)

Kesin bir cevap vermek zor, ancak enflasyon sorununun 2024 Haziran ayında ortadan kalkması olası görünmüyor.

2023 yılı sonunda yıllık enflasyonun %12,5 olması bekleniyor. Bu, son 20 yılın en yüksek enflasyon oranı. Enflasyonun bu kadar yüksek olmasının başlıca nedenleri arasında, küresel gıda ve enerji fiyatlarındaki artış, Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye'nin uyguladığı düşük faiz politikası yer alıyor.

Merkez Bankası, enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımına gitti. Ancak, faiz artırımları enflasyonun düşmesini sağlamada etkili olmadı. Bunun nedeni, küresel enflasyonist baskıların devam etmesi ve Türkiye'de döviz kurundaki dalgalanmanın devam etmesi.

Eğer küresel enflasyonist baskılar devam ederse ve döviz kurundaki dalgalanma azalmazsa, enflasyonun 2024 Haziran ayında da yüksek kalmaya devam etmesi muhtemel.

Ancak, Merkez Bankası faiz artırımını sürdürür ve döviz kurundaki dalgalanmayı azaltacak adımlar atarsa, enflasyonun 2024 Haziran ayında daha düşük seviyelere gelmesi mümkün olabilir.

Sonuç olarak, 2024 Haziran ayında enflasyon sorununun ortadan kalkması olası görünmüyor. Ancak, Merkez Bankası'nın faiz artırımını sürdürmesi ve döviz kurundaki dalgalanmayı azaltacak adımlar atması durumunda, enflasyonun daha düşük seviyelere gelmesi mümkün olabilir.


Ben (Me): 

faiz yükseltmek bu yaşadığımız enflasyonu dengeler mi veya 2024 yılı içerisinde enflasyonu düşürür mü?

Bard (by Google):

Faiz artırımı, enflasyonu düşürmede etkili bir araçtır. Ancak, enflasyonun kaynağına göre etkisi değişebilir.

Eğer enflasyon, talep enflasyonu ise, yani artan talep nedeniyle mal ve hizmetlerin fiyatları artıyorsa, faiz artırımı etkili olacaktır. Faiz artırımı, borçlanmayı daha pahalı hale getirerek tüketici talebini yavaşlatır. Bu da, mal ve hizmetlerin talebinin düşmesine ve fiyatların stabilize olmasına neden olur.

Ancak, enflasyon, maliyet enflasyonu ise, yani artan üretim maliyetleri nedeniyle mal ve hizmetlerin fiyatları artıyorsa, faiz artırımı daha az etkili olacaktır. Faiz artırımı, üretim maliyetlerini doğrudan etkilemez. Bu nedenle, maliyet enflasyonunu düşürmek için, üretim maliyetlerini düşürmek gerekir. Bu da, ancak, kamu politikaları, örneğin fiyat kontrolleri, sübvansiyonlar veya vergi indirimleri yoluyla yapılabilir.

Türkiye'de enflasyonun kaynağı, hem talep hem de maliyet enflasyonu olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, faiz artırımının enflasyonu düşürmede etkili olması için, hem talep enflasyonunu hem de maliyet enflasyonunu düşürecek bir politika paketi uygulanması gerekir.

Merkez Bankası, 2023 yılı içerisinde faizi 25 baz puan artırarak, politika faizini %14'e yükseltti. Bu, talep enflasyonunu düşürmek için atılan önemli bir adımdır. Ancak, maliyet enflasyonunu düşürmek için, kamu politikalarına ihtiyaç vardır.

2024 yılı içerisinde enflasyonun düşürülmesi için, Merkez Bankası'nın faizi kademeli olarak artırması ve kamu politikalarının maliyet enflasyonunu düşürmeye odaklanması gerekir. Bu durumda, enflasyonun 2024 yılı içerisinde dengelenmesi veya düşürülmesi mümkün olabilir.

Ancak, küresel enflasyonun yüksek seyretmesi ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi jeopolitik gelişmelerin enflasyonu olumsuz etkilemesi nedeniyle, enflasyonun düşürülmesinin kolay olmayacağı da unutulmamalıdır.


******************

Görüldüğü üzere 3 farklı şirket tarafından sunulan Yapay Zekalar cevap verdiler. 

Erdoğan, birkaç yıl önce de et fiyatları düşecek derdi ve geldiğimiz nokta hiçbir şey değişmedi. Bugün yaşadığımuz enflasyon da uygulanan politikalar da bir şeyi değiştirmiyor.


2024 ayı Haziran'ı işaret eden Erdoğan önceki sözlerinden bir farkı yokrur. 

Erdoğan ve kümesinin uyguladığı politikalar Türk Liramuzı dünyanın en değersizi yapıyor. 

Halbuki Ekmek 25 Kuruş olsa idi o asgari ücret erimemiş olacaktı. Yani Allah için doğrular yapılsa ne güzel olur...

**************


Türkiye Cumhuriyetini Halk Yönetmelidir.














Hiç yorum yok: