ÖNEMLİ ! / IMPORTANT !

Sayın Ziyaretçi, Benimle ilgili ve ilişik, ilişkili Sosyal Medya (Instagram ve Twitter) üyeliklerimi sonlandırdım. Web siteleri, resim ve video vb. sosyal medya adres, etiket, vb. herşeyi dikkate almayınız! ❤ 💜 💛 💙 💕 💚🌷🍀🌻🥀🌹🏵🌼🌱🌸🌺🌿💐 ⛵⭐⭐🌞 Dear Visitor, I have terminated my related Social Media (Instagram and Twitter) memberships. websites, images and videos etc. social media address, tag, etc. ignore everything! Mr. Murat YAZGI English: Google Translate. 1June 2021 /Istanbul, Turkey

22 Ocak 2024 Pazartesi

Basında bugün 22 Ocak 2024 / saat: 21.54

Reuters Haber Ajansı: Son Dakika;
Kırgızistan'da Deprem olmuştur. 7.0 büyüklüğünde bir deprem.

Allah rahmet eylesin şehitlere ve merhumlara.

Kırgızistan'da yapılar çok eskidir. Daha çok kesme taşlar kullanılmıştır. Kesme taşlar ise madenlerden elde edilir ve makine veya el işçiliği ile taşlar kare formunda tuğla, zahmetle dönüştürülür. Ülkemizde de kesme taşlardan örülen yapı  örnekleri vardır.

Eski yapılar belki depreme dayanıklı olabilir. 
Ülkemizde birçok deprem afetinde bazı eski yapılar az hasar almış bazı yapılar da tamamen büyük hasar alabilmektedir.

7 şiddetinde bir depremin Kırgızistan'da yıkıcı hasar vermemesi imkansız değil. Yapı karekteristi her ne kadar eski de görünse sürpriz olabilir mi, düşünürüm. Basından haberler geldikçe değerlendirme kendimce yapabilirim.

Her Kırgız ve komşu ülke  vatandaşlarına da geçmiş olsun dileklerimi sunarım.

Kırgızistan ekonomik bakımından zayıf görüntü vermekte ve geleneksel kültürlerini yaşayan bir halk Kırgız halkı. Bu nedenle modern yapılar Kırgızistan'nın geleneksel siluetine cinayettir bana göre. Ama modern yapı da geleneksel tasarımsal yansıtılırsa ve bilimin metotlarıyla afetlere hazırlıklı olunabilir. 

Ülkemizde de  asrın felaketiyle çok vatandaşımız ve çocukları kaybettik. Vefat ettiler. Ülkemiz depreme hazırlıklı değil. Halkın da ekonomisi iyi olmayınca depreme dayanıklı evler ve yapılat çok pahalıdır.
Evet yeni destek ile %50'si karşılansa bile halkın yine ekonomisi zorlanacak.
Halbuki süreci akıllıca yönetmek ve hızlandırmak için daha iyi destek programları uygulanmalıdır. Destek programları sadece ekonomisi iyi olan insanlara uygulanmamalıdır.


Not: Kırgızistan hakkında tek bildiğim Türk Kardeşlerimiz olduğudur. Binaların ne durumda olduğunu az çok tahmin ettim. 
Kırgızistan, Özbekistan bir Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi yoktur ve yapı kültürü izleri de yoktur. Bizim ülkemizin yapı kültürü tarihi yapılarda görmek mümkün ama modern yapılar hiç güzel değil. Modern yapılara kültür demek bile yanlış.

Neyse. Ekonomiden yapılara kadar bilgi verdim. Çok mu doğru ? Kesinlikle değil. 
Tahminidir. Az çok bilgiyle ve gördüğüm fotoğraflar, basından aldığım bilgiyle bu kadar olur. Gerçek bilgi vermediğimi bilmenizi isterim. Daha doğru haber ve internet sitelerinden bilgi alabilirsiniz. Kitaplardan da bilgi alabilirsiniz.
 



Hiç yorum yok: